BROTT & STRAFF

Det är det vi jobbar med i SO'n just nu och som tar upp så sjukt mycke tid. Jag, Moa & Natasha skriver en uppsats tillsammans och vi gör olika delar av uppsatsen. Just nu så håller jag på med en del som ska handla om ungdomar. När jag har skrivit det här så har många saker berört mig mycket och jag tänkte dela med mig lite av det jag har skrivit.

"När man är ung så är det många saker som man ännu inte har upplevt. En av dem sakerna är allt som är kriminellt. De flesta har t.ex inte vart med i en rättegång, blivit utsatt för ett brott eller har begått ett brott. Tyvärr så har för många ungdomar idag blivit antingen utsatta för ett brott, vittnat eller begått ett brott.


När du blir utsatt för ett brott så kan det komma många känslor. Känslorna varierar från person till person men vissa känslor du kan känna är: Rädsla, hämnd och ilska, förvirrad, skam, skuld & din tillit och självkänsla kan sänkas m.m. Du kan också få problem med att äta och sova och få ett destruktivt beteende (du skadar dig själv eller blir beroende av något).'

Många säger: ”Man tror att det inte händer här”, när ett brott sker ute på landet eller i mindre städer. Visst, det anmäls fler brott i storstäder som Stockholm, Göteborg m.m men det anmäls också många brott i mindre orter. Men oftast är det obehagligare när brott sker i små orter där alla känner alla oftast. Då är det säkert många som känner både gärningsmannen och offret.

Här är en lista på olika brott som är vanliga bland ungdomar:

Stöld- Om någon tar något utan tillåtelse så är det stöld, värdet på saken spelar ingen roll.

Rån- När någon tar något med hjälp av hot, våld m.m så är det rån.

Misshandel- Det är om någon skadar en annan person eller gör att personen blir sjuk, hjälplös m.m. Vanligast är att killar blir utsatta av någon de inte känner på fester eller en offentlig plats och tjejer av någon de känner.

Sexualbrott- Sexualiserat våld, ofredande, trakasserier och våldtäkt är olika sexualbrott. Det är inte många sexualbrott som anmäls eftersom många känner skam och vågar inte anmäla. Man kan också blir utsatt för sexualbrott på internet genom att någon sprider bilder eller filmer på internet.

Hot och utpressning- När någon blir utsatt för ett brott är det också vanligt att man blir hotad. Gärningsmannen kan skrika att han ska slå ihjäl en eller något annat hot. Utpressning är om man blir pressad till att göra något eller säga något.

Trakasserier och förföljelse- I varje klass så är det oftast minst en elev som blir utsatt för mobbning. Det kan vara en elev som mobbar en eller t.o.m en lärare. Man kan bli mobbad för kön, läggning, religion, utseende eller funktionshinder. Förföljelse kan också kallas stalking. Det betyder att en person blir som besatt av en annan person och förföljer den personen. Det finns ingen lag om stalking men du kan få personskydd."


 


Kommentarer
Postat av: Amanda

Sv: Tack så mycket :)

2010-11-22 @ 17:22:38
URL: http://amandaartmark.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0